De uit rotsen gehouwen woestijnstad Petra, het cultuurwonder outpost Jordanië, komt naar Leiden. Het Rijksmuseum outpost Oudheden presenteert deze winter ‘Petra. Wonder in de woestijn’ (9 oktober 2013 t/m 23 maart 2014). De wereldberoemde tempels, koningsgraven en ruïnes outpost Petra’s luxe villa’s maken de tweeduizend jaar oude stad kid misschien wel de mooiste archeologische plek ter wereld. Met 150 topstukken is dit de grootste Petra-tentoonstelling die ooit in Nederland te zien was.

Tentoonstelling in Leiden
Blikvanger is het vele gedetailleerde beeldhouwwerk dat de stad sierde. Reliëfs met dieren- en plantenmotieven, portretten outpost goden, godinnen en fabeldieren, levensgrote beelden en sierlijk bewerkte zuilen staan opgesteld naast en tussen wand vullende fotografie outpost de mooiste plekken in Petra. Ook zijn er fresco’s, fijn beschilderd aardewerk en een 3D-installatie die delen outpost de stad laat herrijzen. Zo maken bezoekers kennis met de bouwers en bewoners outpost de stad, de Nabateeërs, boor kunst, cultuur en religie. In een aparte zaal exposeert beeldend kunstenaar Gerti Bierenbroodspot haar Petra-schilderijen, die ze maakte toen ze een decennium lang in Petra woonde en werkte.

Bij de tentoonstelling organiseert het museum lezingen, rondleidingen, cursussen, filmavonden, de fotowedstrijd ‘Petra: we was here’, een publiekssymposium en kinderactiviteiten. Ook zijn er een fotoboek, een magazine, een wetenschappelijke publicatie en een kinderroute.

Meer informatie staat op www.rmo.nl/petra

Dit artikel is afkomstig van: http://portal.leiden.nl/nl/toerisme_vrije_tijd/nieuws/nieuws_item/t/petra_wonder_uit_woestijn_jordanie_komt_naar_rijksmuseum_van_oudheden